Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

      ΥΛΙΚΑ:

  • 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό (για το άλειμμα)
  • 4 κ.σ. κολοκυθόσπορο
  • 2 κ.γ. σουσάμι μαύρο
  • 2 κ.γ. σουσάμι άσπρο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
         ΟΔΗΓΙΕΣ:

       Σ' ένα μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σ' ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το 1 κ.γ. αλάτι, το 1 αβγό, το μίγμα νερού και μαγιάς και ανακατεύουμε. Πλάθουμε, μέχρι να δημιουργηθεί μια ενιαία ζύμη και  συνεχίζουμε για 10 λεπτά περίπου. Έπειτα, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 45 λεπτά. Όταν αυτά τα λεπτά περάσουν, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας και μέσα σ' αυτήν προσθέτουμε τις 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο, το 1 κ.γ. πάπρικα, το 1 κ.γ. σουσάμι μαύρο, το 1 κ.γ. σουσάμι άσπρο, το 1/2 κ.γ. μπούκοβο, το 1 κ.γ. ρίγανη, το 1/2 κ.γ. πιπέρι και τα ενσωματώνουμε στη ζύμη καθώς την πλάθουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια, πλάθουμε 8 ψωμάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 20 λεπτά. Μόλις φουσκώσουν, τα αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε από πάνω τα  2 κ.σ. κολοκυθόσπορο, το 1 κ.γ. πάπρικα, το 1 κ.γ. σουσάμι μαύρο, το 1 κ.γ. σουσάμι άσπρο, το 1/2 κ.γ. μπούκοβο, το 1 κ.γ. ρίγανη, το 1/2 κ.γ. πιπέρι και το 1 κ.γ. αλάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 12-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αυτά είναι τα πιο νόστιμα σπιτικά ψωμάκια που μπορούν να συνοδέψουν το γεύμα σας ή να τα γεμίσετε και να τα κάνετε σάντουϊτς!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου