Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

       ΥΛΙΚΑ:

     Για τα κρεμμύδια με τις ελιές:

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. γλάσο βαλσαμικού
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 120γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
 
     Για τη ζύμη:

  • 480γρ. αλεύρι σκληρό
  • 280γρ. νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • χοντρό αλάτι, πάπρικα γλυκιά για το πασπάλισμα


          ΟΔΗΓΙΕΣ:

     Για τη ζύμη, ζεσταίνουμε λίγο το νερό μας και του προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή το νερό μας πρέπει να είναι χλιαρό και όχι πολύ ζεστό γιατί θα σκοτώσει τη μαγιά. Σε ένα μίξερ με γάντζο ή σε ένα μπολ (όπου θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας τη ζύμη), βάζουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ξεκινάμε το μίξερ και το έχουμε σε μέτρια λειτουργία για 8-10 λεπτά μέχρι όλη η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι πάνω στο γάντζο. Αυτό πρέπει να περιμένουμε αν την πλάθουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει και την αφήνουμε για 10 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος. Για τα γέμιση, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το γλάσο βαλσαμικού και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τις ελιές ψιλοκομμένες. Όταν κρυώσει, βάζουμε τη γέμιση στη ζύμη και ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 45-60 λεπτά. Μόλις περάσει αυτή η ώρα ζυμώνουμε για ένα λεπτό το ζυμάρι μας, το φτιάχνουμε ώστε να είναι στρογγυλό και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Χαράζουμε ένα Χ πάνω στο ζυμάρι και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και πάπρικα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25-35 λεπτά. Αν αρχίζει να αρπάζει απ΄πάνω τα τελευταία λεπτά, το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Καλή απόλαυση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου