Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ, ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

      ΥΛΙΚΑ:

 Για τη ζύμη:
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 300mL χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τα toppings:
  • 1 βαζάκι έτοιμη σάλτσα πέστο (190γρ.)
  • 1 ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 4-5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 ΟΔΗΓΙΕΣ:

 Για τη ζύμη, ζεσταίνουμε λίγο το νερό μας και του προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή το νερό μας πρέπει να είναι χλιαρό και όχι πολύ ζεστό γιατί θα σκοτώσει τη μαγιά. Σε ένα μίξερ με γάντζο ή σε ένα μπολ (όπου θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας τη ζύμη), βάζουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ξεκινάμε το μίξερ και το έχουμε σε μέτρια λειτουργία για 8-10 λεπτά μέχρι όλη η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι πάνω στο γάντζο. Αυτό πρέπει να περιμένουμε αν την πλάθουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με φιλμ. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 34 εκ. και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Πιέζουμε τη ζύμη μέσα στο ταψί, ώστε να απλωθεί και να πάρει το σχήμα του. Απλώνουμε τη σάλτσα πέστο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι ακάλυπτο γύρω-γύρω. Ραντίζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ντομάτα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μόλις βγει από το φούρνο προσθέτουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε ζεστή!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου