Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

         ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κρόκο αβγού
  Για τη γέμιση:
  • 500γρ. κατεψυγμένο σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 50γρ. βούτυρο
  • 50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500mL γάλα
  • 80γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή γραβιέρα ή μίγμα τυριών που λιώνουν)
  • 1 αβγό
  • 150γρ. φέτα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

          ΟΔΗΓΙΕΣ:

      Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το σπανάκι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο κι έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι. Σοτάρουμε το αλεύρι για 1-2 λεπτά. Ζεσταίνουμε το γάλα και το ενσωματώνουμε στο μίγμα με το αλεύρι σιγά-σιγά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε γρήγορα, ώστε να μην κόψει. Βάζουμε το τριμμένο τυρί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ενώνουμε τη μπεσαμέλ με το μίγμα με το σπανάκι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, βάζουμε το φύλλο σφολιάτας. Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο 1,5 εκατοστά πιο μέσα από τις άκρες του φύλλου. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στη σφολιάτα, προσέχοντας να μην περάσουμε το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που φτιάξαμε. Από πάνω, σπάμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια. Χτυπάμε τον κρόκο αβγού με μια κ.σ. νερό και αλείφουμε το κομμάτι τις ζύμης που έχουμε αφήσει περιμετρικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεί για 5 λεπτά, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου