Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

        ΥΛΙΚΑ:

  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 120mL νερό χλιαρό
  • 120mL γάλα χλιαρό
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι 
  • 1/2 κ.γ. δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • 150γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (gouda, edam, κασέρι)

         ΟΔΗΓΙΕΣ:

       Σ' ένα μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σ' ένα ποτήρι βάζουμε το γάλα και το ξύδι και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ''κόψει''. Σε ένα μίξερ με γάντζο ή σε ένα μπολ (όπου θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας τη ζύμη) βάζουμε το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το πιπέρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και το ξινισμένο γάλα. Ξεκινάμε το μίξερ και το έχουμε σε μέτρια λειτουργία για 8-10 λεπτά μέχρι όλη η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι πάνω στο γάντζο. Αυτό πρέπει να περιμένουμε αν την πλάθουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με σελοφάν.  Έπειτα, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 45 λεπτά. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, χαράζουμε ένα σταυρό και τη βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40-45 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου