Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κρόκο αβγού
  Για τη γέμιση:
  • 5 κολοκυθάκια
  • 4-5 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 50γρ. φέτα
Για τη μπεσαμέλ:
  • 35γρ. βούτυρο
  • 35γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350mL γάλα
  • 30γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή γραβιέρα ή μίγμα τυριών που λιώνουν)
  • 1 αβγό
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

          ΟΔΗΓΙΕΣ:

      Πλένουμε τα κολοκυθάκια. Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε το δυόσμο ψιλοκομμένο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο κι έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι. Σοτάρουμε το αλεύρι για 1-2 λεπτά. Ζεσταίνουμε το γάλα και το ενσωματώνουμε στο μίγμα με το αλεύρι σιγά-σιγά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε γρήγορα, ώστε να μην κόψει. Βάζουμε το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, βάζουμε το φύλλο σφολιάτας. Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο 1,5 εκατοστά πιο μέσα από τις άκρες του φύλλου. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στη σφολιάτα, προσέχοντας να μην περάσουμε το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που φτιάξαμε. Από πάνω, απλώνουμε τα κολοκυθάκια και σπάμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια. Χτυπάμε τον κρόκο αβγού με μια κ.σ. νερό και αλείφουμε το κομμάτι τις ζύμης που έχουμε αφήσει περιμετρικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεί για 5 λεπτά, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου