Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

Για τη φάβα:

  • 250γρ. φάβα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ντοματίνια:

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 12 ντοματίνια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γλάσο βαλσαμικού
  • 1 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
     ΟΔΗΓΙΕΣ:

   Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι κομμένο στα 4, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε 600mL νερό. Το βάζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 10-15 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν η φάβα αρχίζει και λιώνει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός (ραβδομπλέντερ) μέχρι να έχουμε μια λεία φάβα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τη φάβα στην πιατέλα που θα τη σερβίρουμε για να σταθεί. Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια. Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και έπειτα τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το 1κ.γ. θυμάρι και το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε  για 15-20λεπτά ακόμη. Τέλος, προσθέτουμε το γλάσο βαλσαμικού και λίγο ζεστό νερό και βράζουμε μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά και τα κρεμμύδια μας να είναι μαλακά. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα ντοματίνα, το αλάτι, το πιπέρι και το  1/2/ κ.γ. θυμάρι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Σερβίρουμε τα κρεμμύδια και τα ντοματίνια πάνω από τη φάβα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου