Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΙΤΑ ΣΑΝ ΠΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κρόκο αβγού
  Για τη γέμιση:
  • 4 φέτες πάριζα ή αλλαντικό της αρεσκείας σας
  • 1/2 πράσινη πιπεριά
  • 5-6 ντοματίνια
  • 100γρ. τυρί gouda τριμμένο ή μίγμα κίτρινων τυριών
Για τη μπεσαμέλ:
  • 35γρ. βούτυρο
  • 35γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350mL γάλα
  • 30γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή γραβιέρα ή μίγμα τυριών που λιώνουν)
  • 1 αβγό
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

          ΟΔΗΓΙΕΣ:

       Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο κι έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι. Σοτάρουμε το αλεύρι για 1-2 λεπτά. Ζεσταίνουμε το γάλα και το ενσωματώνουμε στο μίγμα με το αλεύρι σιγά-σιγά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε γρήγορα, ώστε να μην κόψει. Βάζουμε το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο,  αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.  Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, βάζουμε το φύλλο σφολιάτας. Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο 1,5 εκατοστά πιο μέσα από τις άκρες του φύλλου. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω στη σφολιάτα, προσέχοντας να μην περάσουμε το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που φτιάξαμε. Από πάνω, βάζουμε το τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε το αλλαντικό, τα ντοματίνια και την πιπεριά που έχουμε ψιλοκόψει. Χτυπάμε τον κρόκο αβγού με μια κ.σ. νερό και αλείφουμε το κομμάτι τις ζύμης που έχουμε αφήσει περιμετρικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεί για 5 λεπτά, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου