ΥΛΙΚΑ:
Για τη γλυκόξινη σάλτσα:
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 3 κ.σ. ηλιέλαιο
- 1 μπρόκολο
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1/2 πράσινη πιπεριά
- 1/2 κίτρινη πιπεριά
- 1 κ.γ. σουσάμι άσπρο
- 1 κ.γ. σουσάμι μαύρο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γλυκόξινη σάλτσα:
- 45mL ξύδι
- 40mL κέτσαπ
- 40γρ. ζάχαρη
- 30mL νερό
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό (γεμάτη κουταλιά σε 3-4 κ.σ. νερό)
- αλάτι
- πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Για το ρύζι, σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, βάζουμε 1 κ.σ. ηλιέλαιο, αλάτι, πιπέρι και ένα φλιτζάνι ρύζι (πιο πολύ ταιριάζει το μπασμάτι ή το άγριο ρύζι) και το σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει (1-2 λεπτά). Προσθέτουμε 2-2 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε πάνω από την κατσαρόλα μια πετσέτα και μετά βάζουμε το καπάκι. Για τα λαχανικά, σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ηλιέλαιο, όλα τα λαχανικά που έχουμε ψιλοκόψει προηγουμένως, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Για τη γλυκόξινη σάλτσα προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει σχεδόν διάφανη (4-5 λεπτά). Προσθέτουμε όσες κουταλιές γλυκόξινη σάλτσα θέλουμε στα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα λαχανικά πάνω από ρύζι και γαρνίρουμε με άσπρο και μαύρο σουσάμι. Η συνταγή αυτή για γλυκόξινη σάλτσα μπορεί να συνοδέψει και κρέατα, κυρίως κοτόπουλο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πολλές ασιατικές συνταγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου